Istoria modelului Mustang

   Deşi pare apoteotic, Ford Mustang este 100% creaţie românească. Povestea Mustang-ului se poate găsi cu uşurinţă pe net. Sunt însa multe variante, relativ antagonice, toate creatoare de confuzie. Coincidenţă sau nu, după moartea creatorului său, au început să apară din ce în ce mai multe poveşti şi din ce în ce mai multe personaje au început să-şi aroge diferite merite. Nici vorbă, am avut onoarea să-l cunosc personal pe tatăl Mustangului şi îmi revine deci datoria să fac precizările necesare.

   Tatăl Mustang-ului se numeşte Iosif Oros, sau Joe americanizat pentru prieteni. Am să scutesc quadraţii şi am să vă rog să daţi un ”goagăl” (vorba unui clasic în viaţă) şi să citiţi despre el. Am să încerc să scriu doar ceea ce nu se găseste prea uşor.


 

"We were told to design a car that the ladies would love, that the men would love just as much, and that’s exactly what we did." (Joe Oros)

 

    Da, stăteam în faţa acestui domn şi încercam să realizez că el este ĂLA. Ăla cu Mustang-ul. Sincer, auzisem că Mustang-ul este"mâna" unui conaţional, dar, la fel de sincer, în mintea mea era la capitolul bancuri, undeva echivalent cu laserul românesc care topise o divizie de tancuri ruseşti în '68...

     Stăteam în faţa acestui domn cu păr alb dat spre spate, un domn undeva la 60 de ani (în realitate am rămas interzis când am realizat că avea peste 80) şi ascultam o poveste adevărată, care explica indirect cum gena românească este brânză bună în burduf de câine...


La venerabila vârstă de 96 de ani, tatăl Mustang-ului s-a întors din ultimul voiaj în jurul soarelui şi a plecat în călătoria celestă a Marelui Hotar

    La sosirea paramedicilor, şoferul Mustangului era deja scos din epavă şi întins pe iarbă. Soferul camionului s-ar fi jurat că, de nicăieri, a apărut un domn cu păr alb dat pe spate care l-ar fi salvat pe cel imprudent. Şi, până să se frece la ochi şoferul camionului, sau cât a sunat la salvare, domnul respectiv ar fi dispărut tot aşa cum apăruse.

    Legenda urbană mai spune că la faţa locului erau vizibile şi multe urme de copite de cai, "fireşte", nepotcoviţi... Se prea poate să fie o poveste de presă (sau marea mamă a coincidenţei), însă e superbă, recunosc.

    Căluţul alb are şi o continuare. Dacă Mustang-ul reprezintă un vârf al talentului şi inspiraţiei lui Oros, cariera sa de fundamentalist s-a dezvoltat în Europa sfârşitului anilor ’60.

 

Articole asemanatoare: